Het Paleolithicum, het stenen tijdperk, gaat maar ongeveer twee miljoen jaar terug. Mensen en andere mensapen hebben zich de afgelopen 20 miljoen jaar geëvolueerd en dit begon ongeveer tijdens het Mioceen. We horen veel over het paleodieet, maar dat representeert slechts de laatste 10% van de hominide evolutie- hoe zit het met de eerste 90%?

Dieet tijdens het Mioceen en van mensapen

Tijdens het Mioceen, wordt algemeen erkend dat het dieet een vezelrijk, plantaardig dieet moet zijn geweest. Voor de overgrote meerderheid van de evolutie van onze familie aten we wat de rest van onze grote aap neven eten- bladeren, stengels en scheuten, met andere woorden, groente en fruit, zaden en noten.

Anatomisch, lijkt het spijsverteringsstelsel van de mens en onze collega mensapen erg veel op elkaar. Sterker nog, ons DNA lijkt erg op elkaar. Dus wat eten ze? Grotendeels vegetarische voeding met een hoge groente en fruitconsumptie. Alleen grotendeels vegetarisch? Ja, van chimpansees is bekend dat ze jagen, doden en hun prooi opeten, maar de inname van voedsel van dierlijke oorsprong door chimpansees is op een zeer laag niveau, slechts 1,7% van de ontlasting van chimpansees toont bewijs van dierlijke voedselconsumptie, gebaseerd op acht jaar werk waarbij bijna 2.000 fecale monsters werden verzameld. Dus zelfs de meest carnivore grote aap lijkt een 98% plantaardig dieet te eten.We zitten misschien het dichtst bij de voeding van de bonobo, één van de minder bekende grote apen, die ook vrijwel uitsluitend plantaardige diëten eten. Zelfs onze paleolithische jagers en verzamelaars hebben waarschijnlijk een heleboel moeten verzamelen om boven de 100 gram aan vezels per dag te komen.

Wat als je mensen op een echt paleodieet zet?

Niet een supermarkt-uitcheck-gangpad-tijdschrift paleo dieet, of een holbewoner blogger dieet, maar een daadwerkelijk 100+ gram aan vezels dieet. Of nog beter: een Mioceen dieet, rekening houdend met de laatste 20 miljoen jaar van de evolutie sinds we ons hebben afgesplitst van onze gemeenschappelijke grote aap voorouder.

Dr. David Jenkins en collega’s gingen het proberen. Ze onderzochten de effecten van een zeer vezelrijk dieet. We praten over 150 gram per dag, veel hoger dan de aanbevolen 20 tot 30 gram per dag, maar 150 was wat populaties op het platteland van Afrika ongeveer aten. Dit zijn populaties die bijna volledig vrij zijn van veel van onze chronische dodelijke ziekten zoals darmkanker en hart-en vaatziekten. Zie hier. Ze waren niet aan het aanrommelen.

Dus wat had je voor de lunch vandaag?

Oh, een halve kilo kool. Het alleen eten van veel fruit /groenten /noten kan niet erg bevredigend zijn. Nee, het kreeg de maximale verzadigingsbeoordeling, 3 van 3 bij elk van de tien proefpersonen. Waarom? Omdat alle diëten waren ontworpen om het gewicht te behouden. Ze wilden geen gewichtsverlies om verstoring van gegevens te voorkomen. En dus aten ze een volledige dag aan calorieën bestaande uit geheel plantaardig voedsel.

Zij moesten ongeveer 5 kilo voedsel per dag naar binnen werken, wat resulteerde in een van de grootste stoelgangen ooit gemeten in de medische literatuur, bij de mannen meer dan een kilo per dag. Je weet hoe sommige mensen op diëten voor gewichtsverlies één kilo per week afvallen? Nou, hier vielen ze binnen een dag één kilo af. Maar dat is niet het enige dat een record brak. Een daling van 33% van het LDL-cholesterol in slechts twee weken. Zelfs zonder gewichtsverlies. Slechte cholesterol daalde met een derde binnen twee weken. Dat is de grootste daling die ik ooit heb gezien bij een dieet interventie, beter dan een op zetmeel gebaseerd vegetarisch dieet, beter dan een laag verzadigd vet ‘American Heart Association’-type vegetarisch dieet. Een cholesterolverlaging equivalent aan een therapeutische dosis van een statine. Dus men moet een medicijn nemen om onze cholesterol naar beneden te krijgen tot aan waar we normaal zouden zitten als we een meer natuurlijk dieet zouden eten.

We eten 100 gram vezels per dag voor miljoenen jaren. Overeenkomstig met wat er gegeten wordt door de populaties die niet lijden aan veel van onze chronische ziekten. Misschien moet dit een niet zeer hoog vezel dieet worden genoemd. Misschien zou wat we eten, beschouwd moeten worden als een zeer laag, extreem vezelarm dieet. Misschien is het normaal om 100 gram vezels per dag te eten. Misschien is het normaal om vrij van hart-en vaatziekten te zijn. Misschien is het normaal om vrij van constipatie te zijn, en aambeien, en diverticulitis, en appendicitis, en darmkanker, en obesitas, en type 2 diabetes, en alle andere ziekten van de westerse beschaving.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!