Risicofactoren voor huidkanker

Meer dan een miljoen nieuwe huidkankergevallen worden elk jaar gediagnosticeerd, dus zowat 1 op de 3 Amerikanen komen in aanraking met huidkanker in hun leven. De belangrijkste risicofactor is UV-blootstelling van de zon, maar alcoholgebruik kan ook een rol spelen. De meeste kankervormen gerelateerd aan alcoholgebruik bevinden zich echter in het spijsverteringskanaal, gaande van mond- en keelkanker, maagkanker, tot en met lever- en darmkanker, weefsels waarmee alcohol direct in contact komt.

Alcohol en huidkanker

Maar waarom is alcohol een risicofactor voor huidkanker? Wel, een studie van 300.000 Amerikanen vond dat overmatig drinken wordt geassocieerd met een hogere mate van zonnebrand. Het kan dat overmatig drinken voorkomt bij mensen die gezondheidsrisico’s neigen te negeren en het bewustzijn verliezen op het strand. Maar misschien is het omdat afbraakproducten van alcohol in het lichaam zorgen voor enorm veel vrije radicalen die de anti-oxidanten tenietdoen die onze huid beschermen tegen de zon.

Bescherming met plantaardige voeding

Planten produceren hun eigen ingebouwde bescherming tegen de oxidatieve schade van de zon, en we kunnen deze ingebouwde beschermers gebruiken door het eten van de planten om ze onze cellen te laten beschermen in ons eigen lichaam. Men zou kunnen zeggen dat groenten en fruit de beste polymedicatie bieden, de beste drogisterij tegen de ontwikkeling van kanker. Het eten van plantaardige voeding verhoogt het antioxidant potentieel van ons bloed, die vervolgens in onze weefsels kunnen worden aangebracht en ons beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, maar enkel recent werd dit op de proef gesteld.

Als u bij 20 vrouwen de achterwerken verbrandt met een UV-lamp voordat en nadat de helft drie eetlepels tomatenpuree per dag eet gedurende drie maanden, (dus, de helft van hen eet dit, de andere helft niet), dan is er significant minder DNA schade in de derrières van degenen die de tomaten hadden gegeten. Dus drie maanden voor bikini seizoen, of zelfs maar tien weken, kunnen we, als we veel antioxidant-rijk voedsel eten, zoals tomatensaus, de roodheid van de huidverbranding verminderen met 40%. Het is alsof je ingebouwde zonnebrandcrème in je huid hebt. Nu is dit niet zo goed als een hoge beschermingsfactor zonnebrandcrème, maar een groot deel van de UV-blootstelling in een leven treedt op wanneer de huid niet beschermd is. Dus kan het gebruik van voeding met zon-beschermende eigenschappen een aanzienlijk voordeel opleveren.

Minder bescherming met alcohol

Maar het werkt in beide richtingen. Alcoholgebruik vermindert de bescherming van onze huid. Als je mensen ongeveer drie schots wodka laat drinken, zal binnen 8 minuten – niet 10 weken – maar 8 minuten, het niveau van de carotenoïde antioxidanten in hun huid dramatisch dalen. Als je echter dezelfde hoeveelheid wodka met jus d’orange drinkt, is er nog steeds een daling in de huid anti-oxidanten ten opzichte van de beginwaarde, maar het drinken van een cocktail is minder slecht dan pure wodka. Is het verschil groot genoeg om ook een verschil te maken in de zon? Na de drankjes, belichten ze de vrijwilligers met een UV lamp en wachten om te zien hoe lang het zou duren om te verbranden. De tijd om rood te worden was significant korter na alcoholconsumptie, dan als er ofwel geen alcohol werd geconsumeerd of alcohol in combinatie met jus d’orange. Vergelijk het met een extra half uur in de zon uitsluitend door wat je in je drinkt voor je naar het strand gaat. En sinaasappels hebben een vrij zwak effect. Niet zo slecht als bananen, maar bessen zijn het best.

De onderzoekers concluderen dat mensen zich bewust moeten zijn dat alcoholgebruik in combinatie met blootstelling aan de zon of een zonnebank het risico verhoogt op zonnebrand en dus hun risico op het ontwikkelen van vroegtijdige huidveroudering en zelfs huidkanker. Als alcohol niet kan worden vermeden, doordat iemand je misschien vasthoudt, dan moet je ervoor zorgen dat je zonnecrème gebruikt of in ieder geval een aardbei daiquiri om oxidatieve schade te beperken.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!