Wat is de beste manier om vitamine B12 binnen te krijgen?

B12 wordt niet door planten gemaakt en ook niet door dieren. Het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën, waarvan sommigen zitten in de darmen van dieren die mensen eten. Maar dat is niet de beste bron van vitamine B12 vanwege de bagage die erbij hoort. Net zoals we het ijzer in vlees niet kunnen opnemen zonder het verzadigde vet, of het eiwit in varkensvlees zonder reuzel, of de calcium in zuivel zonder hormonen, kunnen we de B12 in dieren niet binnenkrijgen, zonder de dingen die we niet willen, zoals cholesterol.

Bijvoorbeeld, om 47 microgram B12 uit eieren te krijgen, moeten we – omdat de absorptiegraad zo laag is – letterlijk honderden roereieren per dag eten. Tweehonderd tot vierhonderd eieren per dag. Weet je hoeveel cholesterol daarin zit?

Als je alle B12 uit eieren wilt halen, consumeer je ook ineens 69.000 milligram cholesterol. Dat is een ineens een hoeveelheid voor een heel jaar.

In kippen zitten bacteriën en de bacteriën maken B12. Een beetje van die B12 komt terecht in de kip en vandaar in het ei. Maar dat geldt ook voor de cholesterol.

Er moet een betere manier zijn.

Waarom maken de bacteriën in onze darmen geen B12?

Dat doen ze wel, maar het is te ver stroomafwaarts om geabsorbeerd te worden. In één van de minder smakelijke maar geniale experimenten in het vakgebied, beschreef Dr. Callender dat de bacteriën in de menselijke darmen enorme hoeveelheden B12 maken. Hoewel de B12 niet wordt geabsorbeerd door de darmen, is het wel actief. Hoe we dat weten? Ze vond veganistische vrijwilligers met een B12-deficiëntie, verzamelde 24 uur lang hun uitwerpselen en toen… je raadt het al: eet smakelijk. En het werkte, ze waren genezen. Dat zijn pas hardcore veganisten. Er moet toch een betere manier zijn.

Er is een betere manier.

Gelukkig is er een betere manier: verrijkte voedingsmiddelen en supplementen. Niet alleen het veiligst, maar ook het meest effectief. In het ‘US Framingham Nageslacht Onderzoek’ had 1 op de 6 vleeseters, met een leeftijd tussen 26 en 83, een vitamine B12-deficiëntie. De mensen met de hoogste B12-niveaus, waren niet degenen die de meeste dierlijke producten aten, maar degenen die supplementen namen en de meeste met B12 verrijkte ontbijtgranen aten.

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!