Het Amerikaanse Voedsel- en Drug Bestuur (FDA) heeft decennia lang het arseengehalte in voedsel bijgehouden. Maar ondanks het stevige wetenschappelijk bewijs wat de gezondheidsrisico’s gerelateerd aan arseenblootstelling beschrijft, zijn er geen normen vastgesteld om die het toegestane arseengehalte beperken in voedingsmiddelen in de V.S.

Waarom geen arseennormen voor rijst?

In 2001 heeft de EPA een nieuwe, strengere norm voor arseen vastgesteld in drinkwater. In 2013 heeft de FDA een wettelijke limiet voor appelsap voorgesteld; maar, er zijn nog steeds geen normen voor arseen in voedsel – ondanks het feit dat voeding de voornaamste bron van blootstelling is.

China heeft normen. Vanaf 2014 heeft China een maximum limiet van 150 ppb (parts per billion) vastgesteld, strenger dan de 200 ppb-limiet van de World Health Organization.

In de V.S. zou een grens van 200 het kankerrisico niet veel verminderen. Maar op 150, zoals China’s veiligheidsmaatregelen, zou kankerrisico verminderen tot 2% of zelfs 47% met een limiet van honderd, maar dat kan de rijstindustrie ernstig beïnvloeden. Met andere woorden, Amerikaanse rijst is zo besmet met arseen, als je een veiligheidsnorm instelt die het risico op kanker werkelijk vermindert, zou het de Amerikaanse rijstindustrie vernietigen.

Maar, zonder grenzen, wat is de motivatie voor de rijstindustrie om zijn gewoontes te veranderen?

Arseenlimieten instellen zou niet alleen rechtstreeks consumenten beschermen, maar ook de industrie aanmoedigen om te stoppen met rijst groeien op arseen-besmette grond. Maar, deze kanker-schattingen zijn gebaseerd op onderzoeken met arseen-besmet water.

Misschien heeft het arseen in rijst een ander effect?

Maar, je weet het niet zeker totdat je het hebt getest.

Ja, rijst bevat veel giftig arseen dat we absorberen in ons lichaam, zo blijkt uit urine-onderzoek; maar, tot op heden waren er geen onderzoeken die aantoonden dat arseen in rijst schadelijke gezondheidsgevolgen heeft … totdat dit onderzoek werd gedaan.

Ze dachten; arseen veroorzaakt blaaskanker; dus laten we kijken wat voor soort DNA mutaties de urine van rijsteters kan hebben op menselijke blaascellen die groeien in een petrischaal.

En inderdaad, ze toonden duidelijk aan dat degenen die dagelijks veel arseen-besmette rijst eten veel genetische schade kunnen oplopen, van het soort dat is gerelateerd aan kanker. Ja, maar ze gebruikte relatief schone rijst. Maar ongeveer 10 procent van de rijst in bepaalde delen van Azië zal ooit zulke gehaltes bereiken, maar misschien een kwart van Europa, en meer dan de helft van de V.S., waardoor het aanzienlijke gevolgen heeft op de volksgezondheid.

Dus, er valt weinig te betwisten over de gezondheidsrisico’s van de arseengehaltes in rijst. Het blijft een raadsel waarom nog steeds geen normen voor arseengehaltes in rijst zijn vastgesteld in de Verenigde Staten, maar dat verandert misschien nu.

Baby’s en kinderen zijn gevoeliger voor arseen in rijst

Vorig jaar heeft de FDA een limiet op giftig arseen voorgesteld, tenminste in kinder-rijst cornflakes. Baby’s en kinderen onder de 4 eten gemiddeld de meeste rijst, onder andere omdat ze 3 keer zoveel voedsel eten in vergelijking met hun lichaamsgrootte.

Dus, er is een bijzonder dringende behoefte aan wettelijke grenzen voor giftig arseen in babyvoeding.

Kindervoedingsinstituten hebben aanbevolen dat wanneer het gaat om rijst en rijstproducten, de inname van arseen zo laag mogelijk moet zijn. en het liefst zo snel mogelijk. Ongeveer 90% van alle zwangere vrouwen eet rijst, wat uiteindelijk slechte gevolgen voor de baby’s gezondheid kan hebben.

Hoeveel rijst de moeder at tijdens zwangerschap is in te schatten door analyseren van het arseengehalte in de teennagels van de baby. Een toename van 4 eetlepels rijst per dag bleek verbonden met ongeveer een 17% toename aan arseen in de baby’s nagels. Dit geeft aan dat arseen in rijst wordt doorgegeven aan de foetus.

Invloed van arseen op baby’s

Wat is het gevolg van zo’n hoeveelheid arseen?

Het arseen in 4 eetlepels rijst wordt geassocieerd met dingen zoals een laag geboortegewicht, meer luchtweginfecties, En daarbovenop een IQ-afname van 5 tot 6 punten.

Dus op basis van de FDA’s aanbevelingen zou het verstandig zijn voor zwangere vrouwen een gevarieerd te eten, met name als het gaat om granen, wat eigenlijk allemaal neer komt op “eet minder rijst.” Om dat expliciet te zeggen, is immers slecht voor de verkoop.

Maar, wanneer de baby minder moedermelk wil drinken, wat moet de ouder dan doen?

Om risico’s door arseen te verminderen, beveelt Consumer Reports aan dat baby’s gemiddeld niet meer dan één portie rijst-cornflakes per dag eten, en meer op andere granen vertrouwen, die minder besmet zijn.

Lagere gehaltes arseen in haver en gerst

Zoals de American Academy of Pediatrics heeft benadrukt, zoals aangetoond hebben rijstgranen geen voordelen over andere granen, zoals haver en gerst, die allemaal minder arseen bevatten dan rijstgraan. Het eten van baby rijst cornflakes verminderen tot maar twee porties per week kan een nog groter effect hebben op het verminderen van risico.

De voorgestelde limiet op giftig arseen in baby rijst cornflakes zou ongeveer het halve assortiment uit de schappen verwijderen. De FDA heeft recent meer dan 500 baby- en peutervoedingsmiddelen geanalyseerd, en de hoogste giftig arseen- gehaltes werden gevonden in biologische bruine rijst cornflakes en gepofte rijst.

De baby zal niet gelukkig zijn als hij aan hersenletsel lijdt of opgroeit met kanker. Een enkele portie kan baby’s blootstellen aan tweemaal de toegestane arseen-inname zoals ingesteld door de EPA voor water.

Alle rijst- en rijstproducten weghalen uit het voedingspatroon van baby’s en kinderen tot 6 jaar kan hun kankerrisico verminderen voor hun hele leven: 6% minder kans op long- of blaaskanker in hun latere leven als baby’s stoppen, 23% minder kans als ook jonge kinderen stoppen.

Maar het overstappen op andere granen wordt beschreven als een drastische stap, die een crisis zal scheppen – vermoedelijk voor de rijstindustrie, en is dus daarom blijkbaar ‘totaal niet uitvoerbaar’.nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!