Ik heb artikels gemaakt over hoe niet te sterven aan hartziekten, hoe niet te sterven aan kanker, hoe niet te sterven aan andere dodelijke ziekten zoals diabetes, maar sommige van de meest populaire artikels op de site zijn artikels zoals “de beste manier om zoete aardappelen te koken.” Oké, wat is de beste manier om paprika’s te koken?

De beste manier om paprika te koken?

Hier is de antioxidante kracht van rauwe groene paprika’s en rode paprika’s, en de magnetron of roerbakken lijkt dat niet veel te veranderen, hoewel koken een daling veroorzaakt. Maar als je dan de antioxidante werking van het gebruikte kokende water meet, dan werden de antioxidanten niet vernietigd maar gewoon uitgeloogd in het kookwater.

De conclusie van de onderzoeker is dus dat het van vitaal belang is om het water te consumeren dat gebruikt is voor het koken – in aanvulling op de paprika – omdat bioactieve stoffen in het water achterblijven. Maar dat is niet de belangrijkste conclusie die ik uit deze studie heb getrokken. Soms wil je echter het kookwater vermijden, zoals het verwijderen van arseen bij het koken van rijst. Lees hier: Hoe kook je rijst om het Arseengehalte te verlagen?

Of je het water drinkt of niet, rode paprika’s hebben bijna twee keer zoveel antioxiderende kracht als groene, ongeacht wat je ermee doet! Dus terwijl beide paprika’s per definitie “groen licht” voeding zijn, zijn de rode paprika’s, ironisch genoeg, nog groener…

Hoe zit het met paddenstoelen?

Het is het beste om ze niet rauw te eten, maar wat is de beste manier om ze te koken?

Omdat kooktechnieken de voedingswaarden van paddenstoelen beïnvloeden, kan de selectie van de juiste kookmethode belangrijk zijn om vermindering van de voedingswaarde te voorkomen of te verminderen, en de magnetron en grillen werden bestempeld als de beste manier om het voedingsprofiel van paddenstoelen te behouden. Maar wacht, zijn magnetrons wel veilig om te gebruiken?

Er werd bijvoorbeeld een significante afname gedetecteerd in de antioxidantactiviteit van paddestoelen, vooral na het koken en frituren, terwijl gegrilde en in de magnetron bereide paddenstoelen in sommige gevallen hogere antioxidantactiviteit bereikten.

Hoe zit het met bloemkool?

Koken had een vergelijkbare negatieve invloed op de antioxiderende kracht van bloemkool, wat dient als een voorbeeld voor hoeveel fytonutriënten met potentieel voordeel we mogelijk verliezen.

Blancheren was beter, waar de bloemkool in kokend water werd ondergedompeld gedurende drie minuten en dan onder koud water om te voorkomen dat het kookt. Ik had nog nooit gehoord van blancheren met stoom, maar dat is hetzelfde idee. Stoom gedurende drie minuten, dan afkoelen, wat beter lijkt te zijn omdat je het niet onderdompelt in water. Let op: er is niet veel verschil tussen zes minuten stomen en stomen gedurende drie minuten, en dan onder koud water houden.

Jammer dat ze niet hebben gekeken naar roosteren; zo kun je bloemkool lekker laten smaken. Sterker nog, ik heb twee recepten voor geroosterde bloemkool in mijn “Hoe Overleef Je” kookboek, waarvan de opbrengst natuurlijk naar liefdadigheid gaat.

Hoe zit het met broccoli?

Er zijn bepaalde antioxidanten waar we vooral in geïnteresseerd zijn, zoals het gezichtsvermogen en hersenbeschermende plantaardige stofje genaamd luteïne. Hier is de achterkant van de oogbol.

Wat luteïne doet, is die gevoelige lichtgevoelige zenuwen beschermen door blauwe licht- stralen te blokkeren, waardoor we beter kunnen zien, en het helpt ons ook beter te denken. Dus keken onderzoekers naar de effecten van vier verschillende kookmethoden op luteïne concentraties. Het eerste dat je zal opvallen is dat broccoli 50 keer meer heeft dan bloemkool. Geen verrassing, want luteïne is een plantenpigment en de bloemkool is te wit. Hier zie je de grafiek zodat je het verschil tussen broccoli en bloemkool beter kunt zien.

Daarna vergeleken ze het koken, stomen, in de magnetron en sous vide koken, wat een mooie naam is om in een plastic zak te koken. En het koken deed de luteïne-niveaus omhoog gaan! Hoe is dat mogelijk? Warmte kan zelfs invloed hebben op de celwanden en alle kleine subcellulaire compartimenten wat de afgifte van antioxidanten kan verbeteren. Sous vide was vergelijkbaar, de magnetron was schadelijk voor de broccoli, en stomen was het beste, met bijna een verdubbeling van luteïne niveaus.

Hoe zit het met spinazie?

Warmte is echter niet de enige manier om luteïne uit groenten te bevrijden. Als je spinazie fijn snijdt, kun je de hoeveelheid beschikbare luteïne verdubbelen tijdens de spijsvertering in dit experimentele model. En maak een groene smoothie of pesto of een soort gepureerde spinazie en je kunt de biologische beschikbaarheid verdrievoudigen.

Maar je moet de temperatuur in de gaten houden. Stomen of koken is mag, maar super hoge hitte, zoals roerbakken, kan luteïne niveaus tot bijna niets verminderen, zoals je hieronder kan zien.

Hoe zit het met blauwe aardappelen?

Frituren is ook slecht voor de paarse pigmenten in blauwe aardappelen; zelfs met hete lucht frituren, ze lijken gevoelig voor extreem hoge temperaturen.

Deze speciale antioxidante plantenpigmenten lijken gevoelig te zijn voor echt hoge temperaturen, dus we moeten proberen om frituren te vermijden, vooral frituren op erg hoge temperatuur.

Dat was een van de conclusies van experts over de kookmethoden: vermijd gefrituurd voedsel. Niet alleen de verliezen aan voedingsstoffen, maar ook alle toegevoegde olie, om nog maar te zwijgen van de productie van sommige giftige stoffen bij die temperaturen. Dus dat blijft een uitdaging voor de voedingsindustrie.

Wat is hun oplossing?

Vergeet frituren met vet. Laten we proberen te frituren in zuivere gesmolten suiker. Hetzelfde als wat met het SnackWell-koekje gebeurde. “Oh, je wilt weinig vet? Dan frituren we toch gewoon in suiker.”

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!