Volgens twee van de misschien meest geloofwaardige voedingsautoriteiten, de World Health Organization en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, zouden we ten minste een half procent van onze calorieën moeten krijgen van de essentiële korte-keten omega 3 ALA, wat gemakkelijk is, zoals een eetlepel per dag met chiazaad of gemalen lijnzaad en je bent klaar. Ons lichaam kan dan de korte-keten ALA uit onze voeding halen en deze verlengen tot de langketenige omega-3 vetzuren, EPA en DHA. Maar de vraag is al lange tijd of ons lichaam genoeg EPA en DHA kan maken voor een optimale gezondheid?

Voldoende EPA en DHA?

Nou, hoe zou je dat kunnen bepalen? Neem vezels bijvoorbeeld. Een overtuigende hoeveelheid literatuur toonde een toegenomen risico op hart-en vaatziekten toen diëten arm waren aan vezels. Dus het “Institute of Medicine” kwam met een aanbeveling van ongeveer 30 gram per dag, wat een inname is die bescherming blijkt te geven tegen coronaire hartziekten en constipatie vermindert. Dus net zoals cardiovasculaire ziekte werd gebruikt om te helpen bij het vaststellen van een adequate inname van voedingsvezels, werd hij ook gebruikt als een manier om een aanbeveling voor EPA en DHA te ontwikkelen.

Dus met reviews gepubliceerd tot 2009 die suggereren dat visolie capsules kunnen helpen met hart-en vaatziekten, werd de aanbeveling van de voedingsautoriteiten een extra 250 mg per dag aan voorgevormde EPA en DHA omdat blijkbaar we zelf niet genoeg aanmaken als het innemen van een hogere dosering hielp. Dus in aanvulling op de één of twee gram ALA, 250 mg voorgevormde DHA, EPA, die kan worden verkregen uit vis of algen.

Uit vis

Vis is moeilijk doordat deze enerzijds de voorgevormde DHA en EPA bevat, maar aan de andere kant zijn onze oceanen zo vervuild dat vissen verschillende verontreinigende stoffen kunnen bevatten, zoals dioxines PCB’s, pesticiden als DDT, vuurvertragende chemicaliën en zware metalen, zoals kwik, lood en cadmium die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid van de mens. Dit was een redactioneel commentaar op een recente studie over vrouwen die vond dat de blootstelling via voeding aan PCB’s werd geassocieerd met een verhoogd risico op een beroerte en een bijna drie maal hoger risico op hersenbloedingen. Tenzij je naast een stortplaats woont voor chemisch afval, is de belangrijkste bron van blootstelling aan PCB’s de consumptie van vis, waarvan misschien zalm het ergste is, maar PCB’s zijn ook te vinden in kleinere hoeveelheden in andere vleesproducten. Dit kan verklaren waarom studies in de VS hebben aangetoond dat slechts één enkele portie vis per week iemands risico aanzienlijk verhogen op diabetes, hierbij benadrukkend zelfs de niveaus van deze verontreinigende stoffen, die eerst als veilig beschouwd, de potentiële voordelen volledig kunnen tegenwerken van de omega 3 en andere voedingsstoffen in vis, die leiden tot het type metabole stoornissen die vaak voorafgaan aan diabetes type 2.

Uit algen

Nu zou men 250 mg per dag in kunnen nemen door algenolie in plaats van visolie, dat vrij is van giftige verontreinigingen want het komt nooit in contact met iets van de oceaan. Dan zou men het beste van twee werelden kunnen krijgen, de heilzame voedingsstoffen zonder de schadelijke verontreinigingen. Maar onlangs werd aangetoond dat deze lange-keten omega 3’s toch niet lijken te helpen bij de preventie of behandeling van hart-en vaatziekten. En omdat dat de belangrijkste reden is waarom we dachten dat mensen een inname moesten hebben van dat extra 250 mg voorgevormde EPA en DHA, waarom raad ik dan nog steeds aan om de richtlijnen te volgen? Omdat de aanbevelingen niet alleen gebaseerd zijn op de gezondheid van het hart, maar ook op de gezondheid van de hersenen. Wordt vervolgd . . .

nutritionfacts

Nutritionfacts is een non-profitorganisatie die gratis dagelijkse wetenschappelijke updates geeft over de laatste nutritionele studies op een korte, verstaanbare wijze over meer dan duizend onderwerpen.

Dr. Michael Greger bracht een boek uit: ‘Hoe overleef je?’. Het werd meteen een New York Times bestseller. Het beschrijft hoe voeding, wetenschappelijk bewezen, ziekte kan voorkomen en genezen. Alle opbrengsten van het boek gaan naar een goed doel!